Biblioteksgatan 1981

Ursäkta, men skulle inte Ratata återutge alla sina skivor typ förra året? Det finns både en inhemsk och en utländsk marknad. Especially for the track TV-apparat that is currently unavailable all over internet. Kom igen nu Stockholm! Kämpa! Det handlar om släktband till Rebecca & Fionas förfäder! Stockholm är som bäst när det bjuder in till förståelse – men ändå inte. Sverige kan delas in i de som tyckte bättre, och de som tyckte sämre om R & F efter detta genialiska framträdande. Inte lika mycket för ställningstagandet som att det faktiskt hände något, och att det verkar finnas människor som hakade upp sig på att det var "playback" *ssss*
Kort sagt. Det är en mycket, mycket medioker tid vi lever i.

I dag är Stockholm typ någon i rullad mössa som är mer nollställd än Henning när han anlände på 1860-talet.

Jag är ibland tvungen

Ibland brukar jag ju praktisera journalistik även här på bloggen. Den senaste tiden har det skrivits en hel del om barnfattigdom. Dock har mycket lite av det som skrivits varit bra. Min nuvarande arbetsgivare tillhör det fåtalet som faktiskt har träffat människor som definieras av detta begrepp, och försökt förklara detta mer psykologiskt(det är ju mycket där det sitter, en fattig svensk är ju inte fattig i ett land som är fattigt). Men en majoritet av artiklarna i olika medier har kännetecknats av obefintlig research som bara missleder läsarna.

Nu har jag alltså(till skillnad mot majoriteten av de som har fått betalt för att skriva om ämnet) på min lediga tid orkat klicka mig ända fram till Rädda barnens berömda och vida omsjungna rapport i ämnet.

Hur var det nu? Barnfattigdomen ökar i Sverige?
Ja, det gör den under 2008. Jämfört med bottennoteringsåret 2007, innan finanskrisen kom. Toppåret för barnfattigdomen var enligt undersökningen år 1997 då alltså 22 procent av alla barn i Sverige levde i relativ fattigdom. Några mätningar för de senaste åren finns inte tillgängliga.

Vad är egentligen barnfattigdom?

Det får man inte ens någon bra förklaring på om man skummar igenom hela rapporten: Rädda Bar-
nens fattigdomsindex mäter hur många barn och familjer som hamnar under en absolut fattigdomsgräns
och fångar inte in inkomstskillnader i samhället.Det gör däremot EU:s fattigdomsdefinition, som är ett
mått på hur stor andel av hushållen som har lägre inkomst än 60 procent av medianinkomsten i landet.
Använd den då! En "fattig svensk" blir ändå aldrig fattig i Rumänien. När man använder det här mätinstrumentet ser man också att "fattigdomen" successivt ökar för ensamstående föräldrar i takt med att inkomstskillnaderna har ökat.

Vad är en "absolut fattigdomsgräns"? Att "man inte kan delta i avgiftsbelagda fritidsaktiviteter"?
Försörjningsstöd är tydligen en parameter. Och en massa svammel om låg inkomsstandard är tydligen en annan. Att "barnfattigdomen" ökar när allt fler får försörjningsstöd är väl självklart. Så inkomsstandardaden då:
beräknas genom att dividera familjens disponibla inkomst med en norm för lev-
nadsomkostnader, som är justerad efter familjens sammansättning. Normen består av baskonsumtion
av t ex mat och kläder, boendeutgifter samt eventuella fackföreningsavgifter och barnomsorgskostnader.
Vid inkomststandard 1,0 har familjen precis tillräckliga inkomster för att klara de mest nödvändiga
utgifterna. Värden under 1,0 räknas som låg inkomststandard, medan värden på 2,0 eller högre räknas
som hög inkomststandard.


Familjers "levnadsomkostnader" brukar se väldigt olika ut, mycket beroende på var i landet man bor. Till exempel är väl "boendeutgifterna" i Norrlands inland inte sällan ganska obefintliga.


Annars går följande att utläsa av rapporten. Medianen för "barnfattigdom" i de olika kommunerna verkar ligga någonstans kring tio procent. För barn med svensk bakgrund ligger den 2008 på 5,4 procent. För barn med utländsk bakgrund på 29, 5 procent. Kommunerna med en stor andel människor med utländsk bakgrund är de som har högst barnfattigdom. Malmö, Landskrona, Södertälje, Eskilstuna och Botkyrka återfinns alla i botten tillsammans med kommuner som Eda och Årjäng. Minst barnfattigdom är det i Täby, Danderyd, Kungsbacka och Lomma. Andra överlag rika kommuner som dock har stora miljonprogram ligger liksom residensstäderna i landet omkring medianen på tio procent. Inga större överraskningar där heller.

Statistiken över barnfattigdomen dras alltså till stor del upp av människor i miljonprogramsområden som aldrig har lyckats/tillåtits etablera sig i det svenska samhället. Utanförskapet är naturligtvis något bedrövligt som inget politiskt parti har lyckats råda bot på. Men "barnfattigdomen" rent krasst, utan relation till någonting annat, har väl i de flesta familjerna inte direkt ökat sedan de kom till Sverige...

Estelle

Jag har egentligen inga större invändingar mot det statsskicket vi har nu (Flera andra av världens mest moderna och ur ett demokratiskt samt levnadsperspektiv mest framgångsrika länder har ett liknande upplägg). Annat då än att DET ÄR SÅ JÄVLA TRÅKIGT ATT LÄSA OM! Bra namn på barnet dock, så här en vårdag(!?) i slutet av februari(!).


Veckans stora nyheter

Inte ens som AIK:are kan jag bli särskilt intresserad av den nya kungliga bebisen. Jag vill i stället tipsa om vad våra antagonister har för sig så här i slutet av februari. Dif har bland annat en uppförsbacke och någon som heter Zabel att roa sig mid. Hammarbyarna kan glädja sig åt att Sparven i går kväll var med i, och tog sig till final i "Vem vet mest?". Detta innebär att Sverige kommer att få njuta av detta geni även i morgon fredag, väl?!

Damon!

Mycket Blur nu. Ny låt, som tyvärr är lite väl mycket A Wither Shade of Pale för att jag ska vara riktigt bekväm med det. Ikväll tar de emot Outstanding Contribution to Music på Brit Awards, och i sommar avslutar de London OS med en konsert i Hyde Park.

Sänk bluffen!

Återigen, Paul Weller, åh herregud. Banbrytande? Är det bandbrytande att han nu försöker sjunga som Damon Albarn? Weller är gubbighet i ordets allra sämsta bemärkelse. Herregud vilken töntig journalistgenre detta är. Paul Weller är en man som försöker utan att kunna. Någon borde tala om detta för honom.

Bruce Springsteen är också på gång med nytt "intressant" och "samhällsmedvetet" material. Jag bara önskar att någon av töntarna någon enda gång kunde ställa frågan om han någon gång funderade på att sluta 1980. Inte för att jag tycker illa om Bruce Springsteen, han gjorde fram till och med 1980 en del av den bästa musiken jag har hört, utan för att det han har gjort sedan 1980 är ganska dåligt – om sanningen ska fram. Det räcker inte med att ha vuxit upp i arbetarklassen och vara ganska trevlig överlag. Det borde i alla fall inte räcka. Det är just nu vad som gäller för både Bruce och Paul.

Det största problemet är ändå att den här skiten(för det är vad det handlar om) som de sysslar med nu, successivt eliminerar magin som de (Bruce mer än Paul naturligtvis) åstadkom när de var unga.

"John Cales fiol" – prövade den "lyssnarens tålamod", eller?

Thåströms är en stark trea. Lite påtänd ljudbild. Har alltid som så många andra alltid respekterat honom för integriteten och kontinuiteten. Men som med alla andra svenska musikakter, legendarer eller ej, blir man alldeles för sällan överraskad. Edit: Asså, jag menar ju natutligtvis inte att Thåström inte har överraskat under årens lopp. Jag vill bara att någon ska överraska igen, på riktigt överraska!

Jag gillar ju också kontinuitet genom flera inlägg. Som när Whitney sjunger Dolly i skivans bästa låt, borde ju naturligtvis ha varit som när Kevin sjunger Whitney (som sjunger Benson).

När vi ändå är igång med ny musik från artister som ej är dagsländor.

*Airs nya överraskade på något sätt positivt på mig, hade räknat ut dem lite grann.

*Det är så 2012, apropå Lindstrøms nya album, att "pröva lyssnarens tålamod" får en automatiskt negativ laddning i en recension. Vad är det för fel med att pröva lyssnarens tålamod? Varför straffa de få som vågar?

*Det är också tragiskt att utdelningen i priskategorin "årets album" numera klipps bort ur Grammisgalans tv-sändning. Och alla kvasimoderna människor som menar på att "folk ju inte lyssnar på album längre". Det gör "folk" visst! Alla seriösa musiklyssnare jag vet lyssnar i alla fall ganska ofta på hela album. Det är genom albumformatet jag personligen har fått mina allra största musikupplevelser. Det är tack vare albumformatet som mycket har fallit på plats. Inte genom att slumpen gjort att jag hamnat på någon konsert eller genom att ha fått någon jävla uppenbarelse plötsligt en dag under en radiosändning. Det är albumformatet som kan förflytta lyssnaren till en annan värld. Det hinner sällan en treminuterslåt med. Sedan att det allt mer sällan görs sådana där riktigt magiska album, det är en annan sak. Om formatet i sig skulle få en uppvärdering/renässans så kanske musikerna skulle få mer motivation till just detta.

Jag är uppenbarligen ett svin

Men det är fruktansvärt att se det här "Låtarna som förändrade musiken". Musikhistorien pedagogiskt och lättfattligt förklarat på norrlandsdialekt för estetelever. Magin från det avhandlade materialet tas i och med detta bort skoningslöst.

Edit: En ovanligt bra Grammisgala är det. Ola Salo är bra på att förmedla Andres Lokkos manus. Mycket finurligt när temat på scenen är typ den oundvikliga övergripande känslan av det hela. Typ ännu en gala som behandlar ännu ett "duktigt" svenskt musikår. Veronica Maggio läser från mobilen i tacktalet! Såg hon inte inledningssketchen!? Eller är det helt slut på riktigt nu? Kan vi gå och lägga oss även bildligt talat?

Nej...

Rätt mycket hyfsat begåvat folk med i Kontoret på fyran, men att döma av första avsnittet, tyvärr alltså. Särskilt Sulockis karaktär är helt enkelt inte svensk, utan urbrittisk, och ska inte vara där i en svensk version.

Roligast under första avsnittet var att Unionen påpassligt har köpt reklamplats i programmet, och det säger väl något..

Whitney

Whitney Houston måste väl vara den musikakten som man under sin livstid har hört under mest sammanlagd tid, utan att själv välja att lyssna på den. Restauranger, på flygplatsterminaler, i flygplan, i gallerior, offentliga toaletter, radio, omklädningsrum, "diskon"(under grundskoltiden), tunnelbana, taxibilar, i filmer.

När offentliga personer dör blir de påfallande ofta "en av de största", vilket är smidigt då man inte behöver precisera riktigt vad man eventuellt menar.
Om man ska sitta och i efterhand bedöma typ produktion av material som fortfarande känns relevant så är hon inte en av de största. Men Whitney hade nog den största rösten, och kanske, som sagt mest sammanlagd airplay i mer eller mindre offentliga miljöer. Kanske också en av de artisterna med störst hits. En viktig pusselbit som gemensam referenspunkt i vårt gemensamma minne av de senaste 30 åren.




Jag sitter ändå och stör mig på att hon i framträdandet ovan, av hennes i mitt tycke bästa låt, liksom drar på tonerna och inte sjunger rakt på som i albumversionen.

Men apropå ikoner i (till synes) 80-talets båda motsatta ändar. Visst är det lite konstigt att Kevin Rowland år 2012 gör comeback, samtidigt som Whitney Houston går bort. Tänk om någon hade påstått det skulle hända år 1988...
År 1999, när de båda väl var i ungefär samma skick, släppte Kevin Rowland för övrigt den här märkliga soloskivan med covers. Inledningsspåret är The Greatest Love of All, som ju blev en "ganska" stor hit med Whitney Houston när hon släppte sin version (som så mycket annan fantastisk musik är orginalet i själva verket från 70-talet och insjunget av George Benson) i mitten av 80-talet. Världen är liten, trots allt.

Måste

Malmö måste, jag skriver måste greja det här! Malmö/Köpenhamn är ju så klart den mest naturliga Capital of Scandinavia man kan tänka sig. Det snackas till exempel om att bygga ut Köpenhamns tunnelbana till Malmö! Hur mäktigt skulle inte det vara? I Malmö bara gör man saker! Är det någon som tror att Slussen fortfarande hade funnits kvar om det hade varit i Malmö? Är det någon som tror att Stockholm fortfarande hade saknat en ringled om Stockholm hade varit Malmö?
I Malmö är folk, oavsett samhällsklass, individer som tillåter sig att vara annorlunda på ett sätt som övriga platser i Sverige bara kan drömma om. Folk kan vara "snygga" fast på ett annorlunda och inte lika kedjebutiksmässigt och/eller modebloggigt sätt. Man behöver inte åka långt ifrån Malmö för att egensinnigheten ska vara utbytt mot sedvanlig svensk anpassningsförmåga, foglighet och konformitet. Men denna, oavsett om den då är i någon håla som Staffanstorp, eller i någon av de lite större orterna Lund/Helsingborg, är då betydligt mer uthärdlig. Eftersom att man VET att Malmö finns där i närheten.

Stockholm?
Jag skulle vilja ta någon av kranskommunerna(typ Sollentuna, Huddinge ) och trycka in människorna där i den i dag bedövande tråkiga innerstaden. Stockholms kranskommuner är det enda i Sverige som kan matcha Malmö i eklekticism. Från högsta till lägsta på nolltid. Jag vet inte när jag slutade ha någon som helst lust att bo i Stockholms innerstad(med allt vad det innebär av ett lättparodierat ängsligt liv). Men det kan ha varit 2004 eller 2005. Då var allt redan gjort och avklarat i förvandlingen från charmig avkrok med ambitioner till ett förvuxet jävla Linköping(med halva det länets befolkning inflyttat dessutom). Självbilden byggs på "det svenska modeundret" och att Robyn en gång var med i David Lettermans program.

Göteborg?
Ni tycker att Malmö är en maffiastad? Ni tycker att Stockholm och Malmö är segregerat med stora klassklyftor? Välkommen till goa Göteborg!
Det här är Sveriges gangsterstad nummer ett! Centrum för drogtrafiken i Skandinavien med samtliga kriminella nätverk representerade(eftersom att det här är en blogg kan jag också kosta på mig att konstatera att förgreningarna från den svarta världen här sträcker sig betydligt längre in i den "vita" världen än på andra håll i landet).
Ni tycker att Stockholm och Malmö är segregerat med stora klassklyftor?
Välkommen till goa Göteborg!
I Malmö är det ju som många den senaste tiden har konstaterat en jätteskillnad mellan olika stadsdelar, men de ligger i alla fall geografiskt väldigt nära varandra. I Stockholm är de norra stadsdelarna och förorterna traditionellt rikare än de södra, men Rinkeby ligger ändå så att säga norr om stan och Älvsjö söder om. Även om innerstan är ett övre medelklassghetto så har kranskommunerna representation från hela samhällsspektrat.
I Göteborg! Hej och hå! Örgryte, Billdal, Hovås, Särö. Där finns varenda krona i Gbg-området. Etablisemanget är SAMMANSVETSAT i götet(en del av den goa göteborgsandan som slogs sönder i rätten efter mutskandalen) och markerar STENHÅRT neråt på ett sätt som jag skulle vilja påstå ändå är ovanligare i Stockholm och Skåne.
Göteborg kan synas glatt vid en solig endagsvisit, men som hyfsat klarsynt behöver man inte anstränga sig, eller stanna särksilt länge, för att genomskåda myten. Om detta har otaliga människor vittnat genom åren.

Helsingfors?
Trevligt. Är avkrokigt på det där sättet som Stockholm när det fortfarande höll på att hända saker på 90-talet. Känns en hel del som Stockholm på 90-talet. Någon allvarlig utmanare om Capital of Scandinavia-titeln är den ju dock inte, det är ju som sagt en avkrok.

Oslo?
You gotta be kidding me. Det är ju nästan lika litet som Göteborg.

Allt kan fortfarande hända

You haven´t heard the last from them, som Homer Simpson lär ha sagt.

Nu har ju deras musik aldrig riktigt, rent musikaliskt, gått att härleda till något specifik årtionde. Tvärtom så hade väl deras musik väldigt få spår av vad som gemene man brukar beskriva som "80-talet".

Så welcome back then, I suppose.

Men befria dem för guds skull från Come On Eileen-oket nu! Finns det någon annan musikakt som trots en hel del annan relevant produktion är lika (orättvis) förknippat med sin monsterhit(som fortfarande är att beskriva som en "västvärldsplåga")?

"Grekland blir kinesiskt"

Är det någon som sitter med några teknikpatent som kan stoppa affären, hojta i så fall nu!

Avd. Pang Da

Fuck off!

Men kära DN. Vad är det som är trendigt med att Östermalmsborna döper sina barn till "Oskar"? Barnen på Östermalm(och i Täby/Danderyd) har alltid döpts till Oskar. Hela grejen, och något av det som generellt går att gilla med nämnda stadsdelar och kommuner är att de är väldigt otrendiga.

Bara Sverige håller på så här! Är svensken människa? Troligtvis inte.

HAHAHAHAHA!
"Vid klockan 15, eller 16"(eller mer troligt klockan 18.15?, reds anm). Grekland och tid. Tid och Grekland. Har aldrig fungerat. Jag kommer ihåg när vi skulle checka in på Rhodos och vi fortfarande inte hade fått någon gate när planet skulle lyfta, detta utan något som helst meddelande om försening.

"Det vill vi inte göra"(nähe!)

Men herregud! Nu får de väl sluta älta det här om att "jobba tills man blir 75". Snacka om att rycka saker ur sitt sammanhang. Om man inte redan är dum i huvudet kan man ju i alla fall låtsas som att man är det, typ.

Ett avsnitt i den nya följetången

Det som i en framtid händer i andra delar av Sverige har Solllentuna redan gjort. Det slår som sagt aldrig fel.

"Vad kan vi göra för att stoppa kriminaliteten i samhället?"

Knarka inte!
Köp inte piratkopior!

Det är detta som i grunden finansierar de kriminella grupperingarna i hela världen.

Men herregud...

I Sverige konsumeras näst mest Halloumi i världen efter Cypern enligt Fontana´s grundare Frixos Papadopoulos.

Och från engelska Wikipedia: Halloumi is a traditional Cypriot cheese that is also popular in Sweden(för effekten: Skjut mig!) (2nd biggest consumers of the cheese in the world after Cyprus)...

Varför är det ibland så svårt att ta mitt hemland, Sverige, på allvar. Näst mest? Vad äter de i Grekland?

De udda sporternas moderhelg

Sverige har blivit världsmästare i bandy! Fantastiskt! Undrar om Gotland fortfarande är bäst på kubb också? Fotbollen får sannerligen stå tillbaka i dag. Chelsea möter United men vad spelar det för roll när Irland möter Wales i den där sporten som ingen i Sverige förstår någonting av! Och i natt är det Super Bowl!! Eftersom att ingen i Sverige(förutom tamejfan EXAKT samma människor vars amerikanska motsvarigheter slaviskt följer "soccer". Det är sådana där människor som kan för mycket om olika ölsorter och vill manifestera sin intelligens genom att de faktiskt har lärt sig hur det här spelet fungerar. "När man väl fattar det är det beroendeframkallande". Japp!) fattar någonting så handlar införrapporteringen precis som vanligt om det som det är lättast att relatera till – nämligen hur mycket det kostar att köpa reklamplats i sändningen. Den artikeln är helt klart topp tio på mest uttjatade och mest förutsägbara artikelteman i Sverige. Den är typ blir det en vit jul?, hur mycket kostar jordgubbarna på midsommar?, handelns okända(tack, inte nu längre väl, reds anm.) inkomstkälla Ramadan.

Madonna och Melodifestivalen samma dag = superkoma

Varje gång Madonna är aktuell med ny musik dyker samma gamla osanna klyscha upp – "Madonna blickar framåt", "Madonna sätter trender när andra följer efter". Det här har inte varit sant på hur lång tid som helst. På ett par punkter har hon emelllertid varit ett levande skolexempel tidigare i karriären – "kvinnor kan" samt uppluckrande av religions köns och sexnormer. Men har det egentligen hänt någonting med/kring henne sedan mitten av 90-talet?
Madonna på 80- och 90-talen handlade väldigt mycket om att plocka upp delar av olika undergroundkulturer och göra dem så breda att de nådde världens samtliga skolmatsalar.

Men om Madonna "blickade framåt" och "satte trender" – vad tusan gjorde då Malcolm Mclaren?





M.I.A. är väl något av ett nutida substitut för den bortgångne Mclaren(han är hennes förebild, dessutom). Lite av ett vaccin mot det mesta andra som bara är fullständigt mediokert och ointressant. Hon deltar (tyvärr) också i Madonnas nya samt nästan Melodifestival-usla singel som jag inte ens tänker länka till här.

Extra: Snökanonen missade världsarvet

I övrigt säger jag bara – tina!
"Tjusning med vintern" = numera: nej, nej, NEJ!
"Gnistrande" är uttjatat till förbannelse!
"Vintern" är UTE!!!

Game, set, match

6-1, 6-2, 6-0

Det är häpnadsväckande hur poänglöst bemötandet har varit från alla de som av någon anledning kände sig träffade av förstaserven. Bengt Ohlsson kritiserade strukturer, förutsägbarhet, motsägelsefullhet och brist på nya idéer. De som kände sig träffade svarade med härligt poänglis metakritik av artikeln som sådan, dess samanhang, och dess upphovsman. Vilket bara förtydligade att den första artikeln fyllde en funktion.

RSS 2.0