Chockbesked 2 i julruschen

Alla klipp med artister från Warner Music Group ska tas bort från Youtube. Detta eftersom att skivbolaget och internetsajten är oense om hur stor ersättning Warner ska få varje gång ett klipp med någon av bolagens artister spelas. Inget mer Morrissey, Kylie eller Aretha Franklin således. Vad händer nu om de andra stora skiv och filmbolagen också väljer att kräva högre ersättning? Kan sajten långsiktigt bäras upp av filmer på husdjur som dansar och japaner som ramlar och slår sig?

Jag tror dock att Warners artister förlorar långsiktigt på det här. Detta av den enkla anledningen att Youtbube är så pass många människors primära källa för konsumtion av populärkultur. Prince har sedan tidigare på grund av sin principfasthet gjort sig ovän både med Youtube och Myspace. Ingenting med artisten får finnas på någon av dessa sajter. Hur får då yngre generationer i dag och i framtiden kännedom om Prince musik? Enbart genom word of mouth i fysisk eller virtuell form. Räcker det? Visserligen kan man argumentera för att det nu borde gå lättare att sälja DVD-boxar med artister som redan har en trogen och köpstark publik. Men hur många potentiella köpare går man miste om genom att stänga ute publiken som vant sig vid att hela musikhistorien alltid finns tillgänglig överallt, utan att ta plats varken i fysisk form, eller på hårddisken? När 15-åringen i dag tittar på till exempel Man in the Mirror med Michael Jakson så dyker inte jämngamla Sign O the Times med jämngamla Prince upp bland relaterade videor. 15-åringen köper varken nu eller senare knappast någonting som han eller hon inte ens vet existerar.

Det normala hade nu varit en topplista med de bästa låtarna som man nu inte längre kan se på Youtube. Men det innebär alldeles för mycket research så det får vara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0