Pet Shop Boys London




Pet Shop Boys genombrottssingel är en urban nattlig drömfärd genom London som man inte vill bli väckt ur, trots den relativt mörka texten. När West End Girls spelades in hade Neil och Chris fortfarande inte skrotat planerna på att bli en brittisk hip hop-duo(därav den talade versen). Någonting som känns minst sagt främmande idag. Låten är på något sätt tidlös, kanske för att natten känns mer tidlös än dagen. Om det finns något popkanon så är de flesta överens om att denna erhåller en plats där.






Det kan knappast sägas om den här från 2002. Låten lite tafatt döpt kort och gott till London. Det normala för duon är ju att referera till exakta adresser, årtal och litterära verk.  Neil och Chris som gatumusikanter i videon med närbilder på sopor, ölburkar och diverse trasiga människor. Men det här är ändå en vacker sång om London på 00-talet. Precis så här kändes staden 2004. Det var de ryska gästarbetarnas London. Mitt under brinnande högkonjunktur sökte man lyckan i vad som då allt mer började framstå som hela världens huvudstad och finansiella centrum. Detta oavsett om man sökte sig till finansdistrikten, butikerna på Oxford street eller som i låten, till någon byggarbetsplats. Och de skulle bara till London, inte till någon på förhand given stadsdel.




Jag vill inte på något sätt bidra ytterligare till den rådande deprimerande världsbilden. Men nu känns det som att vi är tillbaka till känslan som det här mästerverket förmedlar. Det brittiska 80-talet var, om man jämför med hur det var i Sverige, en deprimerande tid. Arbetslöshet, strejker, terrorantentat och ett nedmonterat välfärdssystem. Kings Cross, en nedsprungen knutpunkt på gränsen mellan östra och västra London som man ofta måste passera, vare sig man vill eller inte. Här passerar oräkneliga pendlare varje dag. Det var också här många av tågen från det industritunga norra England stannade med människor som hade förlorat sina jobb. Kings Cross var det första de såg i början på sina nya liv. Det är också enligt Neil och Chris det som låten handlar om. Inte, som många tror, branden i Kings Cross tunnelbanestation som dödade 31 människor bara två månader efter det att låten dök upp på albumet Actually. Ovan inklippta video är inte den officiella videon ska tilläggas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0