Fullständigt unik



Alltså vad är det med den här människan egentligen?
Eller rättare sagt: Vad är det med Sverige?
Människan, Ledins, skivor kommer fortfarande ut med jämna mellanrum. Och blir väl fortfarande (med rätta) ganska sågade. Skillnaden är att det nu var ganska längesedan han var så där stor att han åkte omkring och spelade för 10-30 000 svenskar om dagen i två månaders tid. Ändå väcker han så mycket känslor.
En bloggare skrev tidigare i somras ett ganska alldagligt inlägg där hon ganska oförargligt uppmanade sina läsare att rösta på den fyndigaste sågningen av Ledins nya skiva. Samma dag gjorde SvD:s nätupplaga en re-write på blogginlägget med rubriken SM i Ledin-diss. En artikel som blev en av de mest lästa och kommenterade den helgen. Bloggaren hade ingen avsikt, artikeln ingen substans och Ledin själv brydde väl sig knappast.

I lokalkonkurrenten har Po Tidholms sånging av Tomas Ledins Skansenkonsert snart lika många kommentarer som det var människor på konserten. Återigen, vad är grejen? Jag kan förstå om folk nuförtiden blir upprörda över de massproducerande talangjakterna i tv(jag blir det själv). Jag kunde förstå att vissa människor av olika anledningar provocerades av Magnus Uggla på 70-talet, Abba på 70-talet, Ace of Base på 90-talet, Latin Kings och Ultima Thule samma årtionde. Och kanske också Ledin från 70-talet fram till någon gång i mitten på 90-talet. Anledningen? Att de var stora i stora befolkningsgrupper, men samtidigt exkluderade stora skaror människor som inte tålde dem. Ledin idag är inte särskilt stor. Men det är tydligen fortfarande en hiskelig massa människor som fortfarande känner sig exkluderade från vad man tror är normen för medelsvenssons.

Har jag någon annan poäng? Självklart! Hela han och fenomenet omkring honom är ju skitroligt!
Njut av de här Youtube-länkarna!

*En av de största svenskspråkiga hitsen någonsin. Borde väl kunna gå hem i utlandet med en engelsk text, eller?
Jag tror det föll på att han inte har med raden i sandaler av plast i den här versionen. Det är ju själva nyckeln till att förstå originalet.

*Tomas blir hipp. Anledningen är naturligtvis att utlänningen i kommentatorsfältet som vill ha en rippad Mp3:a skickad till sig antingen inte vet vilken töntfaktor Ledin har, men mer troligt inte bryr sig. (På SvD kallar de allt sånt här för "balearica"...)

*Tomas "överraskar" en restaurang med sin allra värsta låt. Spontant med körsångare, tv-team och så vidare...

*Men allra bäst är naturligtvis den här. Personligen skulle jag nog tycka att den var lite mindre jobbig att lyssna på om jag inte förstod texten. Det unnade tydligen inte en tvåspråkig spanjor sina landsmän.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0