Viktigt att veta, undra och önska

Tarantinos Inglourious basterds har om någon nu missat det premiär i helgen.
Påstan hade idag en ganska lyckad special på regissören, i hans egen anda, så att säga.
Bland annat uppmärksammade Strage musikvalet i de olika filmerna.
I den nya filmen är det alltså Bowie/Moroders 80-talsdänga Cat People(Putting Out Fire) som bland annat gäller som stämningsförstärkare. Ett som brukligt lekfullt val av Tarantino.
Den är ju inte något av Bowies mest respekterade verk.(jisses, har vi sett nog av felanvändingar av Changes och "Heroes" genom åren!). Men kombinationen här är säkert en superb helheltsupplevelse. Meningen med att använda poplåtar i filmer måste ju vara att både filmen och låten ska tjäna på det, inte att båda ska förminskas, som det ofta blir när det är ogenomtänkt.
Cat People är för övrigt också den låten som Lisbeth Salander åker motorcykel till i upplösningen av den andra Stieg Larsson-boken. Återstår att se om den också dyker upp i filmatiseringen av Flickan som lekte med elden i nästa månad.

Personligen längtar jag dock efter att få höra den här Giorgio Moroder-låten i en Tarantinofilm. Det  framstår ju nästan som ett beställningsjobb i sammanhanget. Låten gjordes 79 och låter retro, samtidigt som den nästan lika gärna hade kunnat gjorts på 00-talet(filterdisco, Daft Punk någon?). Giorgio Moroders bakgrund är ju dessutom lika fascinerande mycket do it yourself som Tarantinos. Hur kunde denna människa från italienska Sydtyrolen bli en förgrundsfigur och stilbildare inom disco och modern dansmusik? Nej, det fanns inte Myspace då. I de norditalienska byarna tillverkade man ost och åkte skidor. Frågor på det?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0