Tar mig för feberpannan

Aktuellt gör i skrivande stund ett reportage om "ungdomsarbetslösheten" som blir "allt högre".
Det är bara det att Sverige har haft bland den högsta ungdomsarbetslösheten bland jämförbara länder även under högkonjunkturen.
Detta tack vare ett stelbent arbetsmarknadspolitiskt system, som till och med oberoende internationella myndigheter pekat ut som orsak, gång på gång.

Tack alla sossar(inklusive Reinfeldt) för att det aldrig händer någonting på detta område. Men visst alla 40 och 50-talister kan väl fortsätta försörja sig själva och sina avkommor även sedan de har gått i pension.

Tillägg: Representanten för Ungdomsstyrelsen konstaterar främst två orsaker.
1) Att det inte finns särskilt många "lågkvalificerade jobb inom till exempel turistindustrin i Sverige om man jämför med andra länder i Europa".
2) Att vi just nu, till skillnad mot många andra länder, har väldigt stora barnkullar som ska ut på arbetsmarknaden.

Hur det står till med barnkullarna i de andra länderna har jag i ärlighetens namn ingen större koll på. Däremot kan jag konstatera att den första påstådda orsaken är rent befängd. De länder som under en lång tid har varit ännu sämre än Sverige på att få ut unga i arbete är Italien, Frankrike och Spanien. Det är samma länder i Europa som lockar flest utländska besökare varje år(det blir ju en närmast komisk paradox när analysen kommer i direkt anslutning till ett reportage från just Spanien).  Således borde det också finnas en stor andel "lågkvalificerade jobb inom turistindustrin" Samtidigt är väl inte turistindustrin i till exempel Danmark och Nederländerna någonting som de respektive ländernas ekonomier vilar särskilt tungt på. Dessa länder har i flera undersökningar rankats bäst när det gäller att få ut unga i arbetslivet.

I och med att situationen har varit densamma under så lång tid kan man väl knappast heller tro arbetslöshetskurvan skulle ha ett direkt samband med "barnkullarna".

Och viktigt att tilläggas: Lågkvalificerade jobb är bättre än inga jobb alls.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0