Dagen till ära - cirkelresonemang

Från Thomas Östros (S) chat med Dagens Industris läsare.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är mycket hög jämfört med övriga Europa och markant mycket högre jämfört med vår granne Danmark.
Hur ser socialdemokraterna på den danska modellen med uppmjukad lagstiftning kring LAS när det gäller möjligheter för våra ungdomar att få en chans att komma ut i arbetslivet?
Är man beredd att slakta den heliga kon för att få möjlighet att få ut ungdomar på arbetsmarknaden?  
/Martinb
Hej!
Det stämmer att ungdomsarbetslösheten är mycket hög i Sverige. Den har också ökat betydligt snabbare under krisen nu än i andra EU-länder. Lärdomen från Danmark är mycket intressant. Danmark hade hög ungdomsarbetslöshet och svagt anställningsskydd på 1980-talet. I mitten av 1990-talet gjorde de ingen ändring av anställningsskyddet men lyckades pressa ned ungdomsarbetslösheten genom att satsa på yrkesutbildning till unga förenat med tydliga krav på att alla måste göra sitt bästa. Det finns alltså mycket som kan göras för att få fler unga i jobb som inte stavas ökad otrygghet. Till exempel bättre yrkesutbildning, mer praktik även i teoretiska utbildningar – både på gymnasiet och i högskolan, och bättre studievägledning. Sen måste också alla som anställer våga anställa unga. Det måste vara möjligt för den som har gått direkt från gymnasiet och läst några år på högskolan att få ett ”riktigt” jobb vid 23-24 års ålder.

Jaha?! Och varför tror du inte att de "vågat" anställa de senaste tio åren?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0