Fortsättning

Det är bäst att man läser inlägget under detta först. Annars fattar man ingenting.
Frasen staden som alltid sover får 16 300 träffar på Google. Detta trots att det sannolikt finns betydligt fler städer som alltid sover än som aldrig gör det. En anledning till att det är så är kanske att när man ska beskriva en stad som alltid sover ofta gör det i termer av en sömnig(och inte sällan pittoresk) småstad i södra Tyskland. Om det helt enkelt är en håla så brukar man istället ofta konstatera att många har flyttat härifrån.

Så vad är anledningen till att så många städer så ofta måste beskrivas som staden som aldrig sover.
Man kan väl i alla fall kosta på sig att överge den löjeväckande bestämda formen. En stad som aldrig sover kan ju till exempel vara nog så passande(men ändå ganska löjligt) om man ska beskriva till exempel Rom, Köpenhamn eller någon annan storstad som ändå är långt ifrån någon av jordens verkliga dygnet runt-metropoler.

För Köln, München, Riga och några andra av de större städerna på Google-träfflistan från igår kan det kanske räcka med att konstatera att det finns ett förhållandevis rikt nöjesutbud. I stadsdelen ...kan man till exempel besöka...

Överlägset flest Google-matchningar på staden som aldrig sover har för övrigt New York, tätt följt av Madrid. Den förstnämnda sover väl betydligt mer nuförtiden än i början av 80-talet. Detsamma gäller kanske för Madrid, vars kommersiella centrum för övrigt påminner mycket om Manhattan. Men invånarna i dessa städer ska ändå inte fråntas jobbet som trots allt måste ha gjorts för att epitetet ska vara så väl inpräntat i en så stor del av världens stilistiska härdsmältor.

Det är ju trots allt betydligt fler som bor i en ort där varenda dag är en söndag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0