Nummer 3



Hunky Dory(1971)

Väldigt många människors favoritskiva alla kategorier. Lätt att förstå då den till exempel innehåller en av de där fåtalet låtar som brukar bli föremål för egna dokumentärfilmer.
Det är nästan för självklart. Frågan är om man ska bedöma det efter de vanliga ramarna eller om man ska låta det stå för sig. Hunky Dory som fick sitt stora genomslag först efter genombrottet med efterföljande Ziggy Stardust, är ju musikaliskt bara en bit på vägen i Bowies utveckling på 70-talet. Men samtidigt går det inte att blunda för det faktum att albumet öppnas upp med Changes, Oh! You Pretty Things och Life On Mars?. Öppningsspåret Changes har genom åren blivit något av David Bowies signaturmelodi. En anledning till detta är naturligtvis alla förändringar artisten själv genomgått under karriären. Anledning nummer två tror jag har att göra med låtens karakteristiska skiftningar i tempo och stämning (jätteskojigt att försöka sjunga med i versen, och sedan kunna klämma i ordentligt i den betydligt mer lättsjungna refrängen). En ytterligare anledning är att Bowie inte dragit sig för att spela låten live genom åren. Någonting som varit långt ifrån självklart med flera andra av de populäraste sångerna. Redan i mitten av 70-talet tog den sig av ren självbevarelsedrift(?) alla möjliga variationsrika former. Någonting som sedan dess fortsatt, men med olika basister (två av de absolut bästa där naturligtvis) som har haft den otacksamma uppgiften att försöka hänga med i svängarna.

En sak som är lite roligt är att albumets vid en första anblick, lite gulliga akustiska karaktär, faktiskt inte är fullt så oskuldsfullt som det kan låta.
Oh! You Pretty Things är exempelvis en ganska uppebar flirt med nihilismen. Det brukar annars anses vara någonting som i första hand manifesterades på föregångaren The Man Who Sold The World och senare på Station To Station. Men om texterna på framförallt den senare skivan överlag är ganska vaga så är gotta make way for the homo superior på Hunky Dorys andra spår betydligt tydligare.

Till redan nämnda låtar kan sedan också läggas likaledes superba Quicksand och The Bewlay Brothers. Och om man var i färd med att plocka just låtar till någon sammanställning av artistens karriär så hade förmodligen Hunky Dory haft flest spår med. Så varför är skivan inte allra längst upp? En förklaring är att summan här inte överträffar de fantastiska delarna. Det är albumen som helhet som jag rankar. Och då premieras skivor som förflyttar lyssnaren till en annan värld, där man inte går och trycker på stopp efter låt nummer fyra. Hunky Dory är möjlig att stänga av efter till exempel Life On Mars?,som faktiskt råkar vara just det fjärde spåret här. Men det är också tack vare den nästan komiskt legendariska låtlistan som Hunky Dory måste ha en plats på pallen.

Nu börjar det brännas på allvar i toppen. Klart är att det trots åtta listade album finns fler bra skivor kvar än återstående placeringar. Unikt och spännande, skulle jag vilja påstå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0