Nummer 7



The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars(1972)

Ja, redan här. Det är självklart ett väldigt bra album. Men det är överskattat, främst i förhållande till andra Bowie-alster Visst är det både konceptalbumets födelse och David Bowies stora genombrott. Visst är det banbrytande i den mån att texterna behandlar ämnen som är radikalt olika mot vad som tidigare varit normen på de mest populära rockalbumen. Visst är öppningsspåren Five Years och Soul Love är mästerliga.
Det kanske mest intressanta så här i efterhand är att det mest var en slump att detta ett av rockhistoriens mest legendariska verk blev ett konceptalbum. Så sent som i december 1971 såg låtlistan helt annorlunda ut. Skivan hette då Round and Round, efter en låt som i slutändan inte ens kom med. Historien om Ziggy Stardusts uppgång och fall tycks alltså ha varit en sista minuten-konstruktion, som en följd av att genombrottssingeln Starman och Rock n Roll Suicide tillkom på skivan.
Mina motiveringar till att inte ge albumet en plats på topp fem är som följer.
Det innehåller i mitt tycke några av artistens mer överskattade alster, som Sufraggette City och Starman.
Det är det av de klassiska 70tals-albumen där Bowies sånginsats i mitt tycke är sämst. Själva låtskrivandet var bättre på föregångaren Hunky Dory. Och musikaliskt, främst i form av att ta in andra influenser i glamrocken, var efterföljande Aladdin Sane mer intressant. För att, i motsats till historien på själva skivan, avsluta positivt ska det ändå tilläggas att en skivsamling knappast får anses vara komplett utan den här. Det är sannolikt också den smidigaste introduktionen till David Bowies karriär, om man inte ska ha en samlingsskiva.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0