Empiriska studier

När världen är mer likriktad och tråkig men i andra fall också mer diversifierad och i alla fall konstigare än någonsin är det intressessant att iaktta skillnader, men kanske framförallt likheter i smak.

Det är till exempel intressant att i ett vardagsrum inför utgång med åtminstone sex olika nationaliteter notera vilken musik som så att säga går hem från Skandinavien, via Tyskland, Storbritannien och Italien, till USA ända bort till Rio de Janeiro.
Sverige är unikt på många sätt. Ett av dessa är att det bland unga människor är typ Van Morrisson cirka Moondance och Bruce Springsteen cirka Born to Run(om vi undantar nationella favoriter som ex. H.Hellström) som minimerar antalet människor som känner sig tvingade att överblicka samt vidta direkta åtgärder i ett I Tunes-bibliotek. Men försök att spela Thunder Road, någon The Smiths-singel(ett annat ganska säkert kort i framförallt Sverige) eller ännu värre Kraftwerk(!) för en brasilian som undrar varför nobody in Europe is smiling.

Det finns å andra sidan i sammanhanget ganska starka spänningar inom de olika länderna, och kanske då främstUSA. Många östkustboende skulle hellre överväga ett mord på en kalifornier än att tvingas genomlida en hel låt med Jack Johnson.

Det här går enligt mina empirsiska studier hem i hela världen 2010. Inga direkta överraskningar. Dock kanske lite överraskande mycket promenadseger för trikoloren i toppen

1) Daft Punk (i någon form av särklass)
2) Justice
3) Phoenix
4) Jay Z
5) R Kelly
6) Kanye West
7) Massive Attack
8) The XX
9) The Beatles
10) Lily Allen




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0