Ge oss lite karaktär

Tyskland och Spanien är två fotbollssländer där landslagsfotbollen känns exkluderad från kulturgemenskapen.

Så här långt in i mästerkskapen är det alltid roligt med länder som har en väldigt specifik kulturell profil, med hängivna anhängare i andra länders medelklasser.

England med all världens anglofiler.

Frankrike med all världens frankofiler.

Italien med all världens italofiler.

Brasilien där fotbollen ofta gärna är helt synonymt med Ipanema, mitten av 70-talet.

Alla dessa länder floppade mer eller mindre.

Spanska landslaget har det som sagt knappt aldrig varit någon som har brytt sig om. Varken i eller utanför Spanien.

Tyska landslaget är det knappt någon utanför Tyskland som har tyckt om. Och ingen ens i Tyskland har känt tillåtelse att älska det lika mycket som exempelvis engelsmännen eller brassarna älskar sina(orsaken har ni säkert också räknat ut).

Det finns visserligen germanofiler, men de är lika sällsynta som de utanför Tyskland som historiskt sett har tyckt om tysk fotboll.

Spanien är dessutom inget vidare sammanhängande land, historiskt sett. Kulturen är väldigt diversifierad i landets olika delar. Mer så än i Italien till och med. Där är det mycket maten och de ekonomiska förutsättningarna som skiljer. Men de försöker se ungefär likadana ut allihopa. Oavsett om de har råd eller inte. Och det är en av de grejerna som italofilerna gillar. Tillsammans med att maten skiljer väldigt mycket. I norr är det nästan förbjudet med tomatsås.
Spanien-entusiasterna är inga entusiaster av den obefintliga gemensamma spanska kulturen, utan ofta fans av en specifik del, eller företeelse av landet. Detta oavsett om det är La Movida Madrilena, den baleariska dansmusikscenen, solkustens klimat eller Kataloniens historiska frihetskamp. Men La Movida är väl Atletico Madrid, Katalonien Barca, solkustens klimat Bayern München och den baleariska dansmusikscenen... Manchester United, sent 80-tal(?).

Edit: Jag misstänker att Tyskland bara har mött dåliga lag i den här turneringen innan den här matchen. Både Argentina – och Englands-upplagorna var dåliga skämt. Straffar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0