Vilka vinner VM?

Historien har visat att det är helt lönlöst att försöka förutse utgången baserat på spelarmaterial eller matcherna inför mästerskapen.

Det man kan säga med historien som bas är att när VM spelas i Europa så vinner ett europeiskt lag, och när VM spelas utanför Europa så vinner ett sydamerikanskt lag. I Sydafrika är det fördel Brasilien och Argentina då med andra ord?

Ja, delvis. Men de senaste mästerskapen har också visat att de absoluta förhandsfavoriterna har haft svårt att leva upp till favoritskapet. I det senaste VM 2006 i Tyskland så var förhandstipset att Brasilien(med världens då bäste fotbollsspelare Ronaldinho i spetsen) lekande lätt skulle försvara guldet från 2002. Istället blev det en final mellan Frankrike och Italien där ett relativt profillöst italienskt lag till slut stod som segrare efter straffsparksläggning(och en viss Zidanes skalle).

I VM 2002 i Japan och Sydkorea var de flesta överens om att regerande världs och`europamästarna Frankrike nu hade ett ännu bättre lag då många av de spelarna som var unga och hungriga 98(Henry med flera...) nu var etablerade världsstjärnor med mer rutin från spel i världens bästa ligor. Främsta utmanaren ansågs vara Argentina. Båda de stjärnspäckade lagen fick åka hem redan efter gruppspelet. Final istället mellan Brasilien och Tyskland, etablerade stornationer visserligen. Brasilien vann. Men för en gångs skulle hade inget av lagen direkt tillhört förhandsfavoriterna i denna turnering.

VM 98 skulle de då regerande världsmästarna däremot vinna ganska enkelt, sades det. Och det gick bra för drömlaget med gammel-Ronaldo i spetsen. Dock pressades man av ett starkt Danmark redan i kvarten, och var en straffsparksläggning att åka ut mot ett nästan lika stjärnspäckat holländskt lag i semifinalen. Finalen förlorade brassarna dock mot värdlandet Frankrike, vars unga lag på sin höjd nämndes som "outsider" inför turneringen.

Nu har väl Spanien och Argentina de bästa trupperna. Således vinner de alltså inte om man får tro historien från de senaste mästerskapen. För att hitta VM-segraren lär man få börja rota bland etablerade nationer som inte nämns i förhandstipsen. Det gör visserligen Brasilien, mest för att det väl i ärlighetens namn på förhand är färre riktigt starka lag än vad det brukar vara, men ändå. England kommer inte på fråga då de på grund av det hysteriska intresset från omvärlden aldrig får ynnesten att komma smygande. Ingen har sagt Holland va? Det brukar alltid snackas om Holland. Nu snackas det inte om Holland. Dessutom har Sneijder redan lyckats smyga hem Champions League-pokalen i år(i final mot Robben). Jag säger Holland.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0