Planenligt

Real Madrid vann alltså derbyt enligt planerna.
Någonting som de lokalt mest framgångsrika lagen i många av jordens städer ofta brukar få utstå är ett påstående om att flest människor i den nämnda staden faktiskt(!!) hålller på de mindre framgångsrika lokalkonkurrenterna. Det är också ett typiskt mingel-samtalsämne män emellan i jordens mer medvetna städer. Liksom en totalt onödig vetskap att kokettera med. Jag är dock djuuuuupt misstänksam mot detta påstående.

Ikväll gjorde jag till exempel stickprov på två barer här i Argüelles. Nu vet jag inte hur representativt Argüelles är(okej, förmodligen för Madrid ganska lite, och för resten av Spanien ännu mindre) men jag skulle säga att det bland sympatierna var 90-10 i favör till Real på de båda ställena.

I Sverige får man ofta höra:
– Ja, men riktiga ståååkåålmare håller ju på(klistra in laget det går sämst för just nu, dock nästan alltid Hammarby, vilket har givit dem mycket av deras mytbildning, vilket ju nästan är den enda anledningen till att folk börjar hålla på dem in the first place).

Samma sak i Göteborg.
– Det riktiga laget som alla gamla goa gubbar håller på är Gais!

Nej, det är det inte. Jag skulle uppskatta att Göteborg är en av de lite större städerna i hela Europa där sympatierna är minst delade. Försök att hitta en människa som inte är rockmusiker(Gais) eller gammal redare(Öis) som inte håller på IFK!

Kanske mest drabbade av denna mytbildning är naturligtvis det kanske mest framgångsrika laget i världen de senaste 20 åren – Manchester United. Det heter ju, som alla som också känner till en del om tjeckisk öl och gillar fotboll men ändå inte hoppar över kulturdelen i DN "vet om", att det riktiga laget som Manchester-borna håller på är Manchester City. Dock, och det här väl det som är intressant och min poäng, hörde man denna vedertagna "sanning" betydligt oftare när City var riktigt, riktigt dåliga. Nu har ju de också, som bekant, en massa pengar. Och då är det inte ett lika häpnadsväckande "förbluffande fakta" att komma dragande med när man är i färd med att bli just lite dragen.
Det ska i just denna del av detta tema ändå tilläggas att denna vedertagna sanning(att få människor i Manchester håller på United) har bidragit till väldigt mycket rolig supporterkultur på de brittiska öarna. Snart sagt alla bortasupportrar som besöker Old Trafford skriker sedan ett antal år tillbaka vi ses på motorvägen!
Ännu roligare är travestin på banderollen United, kids, wife – in that order som dök upp för något år sedan.
Den nya versionen?
Kids, Oyster Card*, wife, United – in that order

För att så att säga slå in den här poängen helt och hållet:
Är det någon som har hört någon säga:
– Ja, men du vet att de riiiiktiiiga Liverpool/Barcelona-borna håller ju på Everton/Espanyol! (?)

Nej, men det är också för att de är de två av de verkliga storklubbarna i Europa som själva har skapat störst mytbildning omkring sig. Liverpool: You Never Walk Alone, den där gamla ståplatsläktaren med alla ehh, hamnarbetarna. Barcelona: Frihetskamp för Katalaonien. Skänker pengar till UNICEF. Det ädlaste vi har sett förutom Martin Luther King, och möjligen Nelson Mandela. Hela Argüelles väntar på att få höra Pep Guardiolas# lösning på Den Globala Uppvärmningen.

* Namnet på det väldigt smidiga (men svindyra) tunnelbanekortet i London
# FC Barcelonas nuvarande tränare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0