Nummer 11



Orange Juice - You Can´t Hide Your Love Forever (1982)

Nu börjar det verkligen hetta till här. Consolation Prize vill så väldigt gärna in på topp tio och basgången på Satelite City har ingenting annat än seger för ögonen.

Den här gruppen, det här skivbolaget och kanske främst det här albumet anses ju ha haft en avgörande inverkan på hur (indie)musiken skulle komma att låta under 80 och 90-talen. Men hur ofta lät det egentligen så här(bra)? Jag tror att en anledning till att de allra flesta efterföljande grupperna inte kom upp i den här standarden(eller i vilket fall i efterhand har åldrats betydligt sämre), är att man tog sig själva på alldeles för stort allvar. Stora pretentioner kräver extraordinär talang och/eller innovation. Annars kommer det förr eller senare att bli ganska larvigt. 

Orange Juice avgudade ju Motown, Chic och ville göra soul för Skottland – The Sound of Young Scotland. Det var när denna ambition oundvikligen filtrerades genom den grå verkligheten i Glasgow och den brittiska poptraditionen som den här fantastiska musiken uppstod. Någonting som lät som någonting helt nytt, och alltså har inspirerat så många.

Orange Juice är i mitt tycke kanske inte i första hand ett albumband. Musiken har som störst effekt när man lyssnar på ett par tre låtar åt gången. Debutskivan är dock alldeles för bra för att hamna längre ner på listan än så här. Det finns inte en svag stund på You Can´t Hide Your Love Forever. Som album betraktat missar den topp tio för att man ibland efter ett tag tröttnar på att höra så många låtar i den här stilen efter varandra. Men det är som ni förstår en futtig invändning på ett strålande album.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0