Nummer 14



Dexys Midnight Runners - Searching For The Young Soul Rebels (1980)

Black Sabbath, Duran Duran, UB40 och Dexys Midnight Runners har ingenting gemensamt med vare sig varandra eller The Streets Mike Skinner annat än att de kommer från somewhere in the West Midlands. Denna yta på jorden som egentligen inte är känt för någonting(under december månad fick man lite uppmärksamhet i svenska medier för att man hade utbildat en och annan självmordsbombare). Till och med de 2,6 miljoner människorna som bor där vill egentligen inget annat än att flytta därifrån. Ytan innefattar förutom Storbritanniens näst största stad Birmingham även Kevin Rowlands födelseort Wolverhampton. Han är också en känd supporter till ortens fotbollslag med deras Tipsextra-klassiska orangea tröjor.
Ungefär lika osammanhängande som den här textmassan är också West Midlands. Ingen i West Midlands har med någon annan att göra. Den gemensamma drömmen som alla när är att bli engelsklärare i något varmt land, för att slippa skiten(kopplingen till självmordsbombare tycker jag är för grov, så den får ni göra själva).

Det är därför The Streets lät som att han trodde att han var någonstans i Londons East End, för att han inte ville låta som att han kom från Birmingham, med Storbritanniens fånigaste dialekt. Duran Duran har heller aldrig gjort någon större deal av att de kommer från Birmingham. Och Dexys Midnight Runners verkar vara helt säkra på att de i själva verket är från norra England(Kevin Rowland har visserligen irländska föräldrar).

Manchester och Glasgow har ju liksom lyckats sy ihop något av ett kreativt varumärke kopplat till städernas respekterade musikscener. Det går inte heller för Birmingham* eftersom att de mest kända grupperna befinner sig på olika musikaliska planeter, inte har med varandra att göra, och helt säkert har flyttat därifrån. Eftersom att de inte står ut med dialekten.

*Coventry som ju (ibland) ingår i West Midlands (och ibland inte, bara för att allt ska bli ännu mer fragmentariskt) brukar ju räknas som centrum för 2 Tone-scenen, och stoltserar ju själva med The Specials. Men någon USP kopplat till detta har man mig veteligen inte lyckats skapa. Men man har ju i alla fall haft någonting som var en "scen". Birmingham har, enligt uppgift till mig från människor bördiga från denna stad, å andra sidan EUROPAS största köpcentrum. Någonting som man tydligen är stolta över.

Skivan? Den är kanon! En lärare jag hade (från Coventry) när jag var i London menade på att det var den bästa skivan som har gjorts. Till och med bättre än The Specials(från Coventry). Å andra sidan hade hon Dancing Queen som favoritlåt och tyckte att New Order(från Manchester) var terrible! Aren´t they?!(samtidigt som hon sannolikt mindes någon förfärlig utekväll från sin ungdom till slingan på Blue Monday, redaktionens anmärkning).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0