Nummer 2



Blur - Parklife (1994)

Höjdpunkten från decenniets brittpopvåg, där de flesta albumen tyvärr har åldrats dåligt. Av de i sammanhanget övriga giganterna så är Oasis ett av de mest överskattade banden genom alla tider. Suede låter helt enkelt inte bra i dag. Pulp låter visserligen fortfarande bitvis riktigt bra. Men inget av deras album innehåller lika många bra låtar som Parklife. För de som betraktar sig själva som Blur-fans är det antagligen minst lika vanligt att propagera för föregångaren Modern Life Is Rubbish som gruppens bästa album(och därmed ett av 90-talets bästa). Blur själva hade länge också jobbigt med att förlika sig med Parklife och kanske i ännu större utsträckning efterföljande The Great Escape. Det kan nog dock delvis ha sin förklaring i att de under lång tid också hade ganska svårt för varandra.

Hitsingeln Girls&Boys symboliserar för mig väldigt mycket av det som var bra och sympatiskt med 90-talet. Och om man ska koka ned det till någonting så var det väl att kreativ musik från utkanterna kunde leta sig hela vägen in till mitten av mittfåran. Om man satt och väntade på maten på en genomsnittlig lunchrestaurang i Europa 1994 så hörde man Girls&Boys i bakgrunden, och inte Pokerface med Lady Gaga. Det var också denna fundering som Damon Albarn själv luftade i dokumentären No Distance Left To Run tidigare i år. Han undrade om ungdomarna i dag insåg att ett så vrickat band som Blur i mitten av 90-talet faktiskt kunde ligga etta på singellistan. Han uttryckte också tvivel för om detta någonsin skulle kunna inträffa igen.  Modern Life Is Rubbish känns väldigt mycket som en idéskiss över ett uttryck från en tid och plats, ungefär Portobello Road sommaren 1993. Parklife bygger vidare på idén, som då också flyger iväg och tar över världen, i alla fall för en stund.

I övrigt: Parklife(låten), This Is a Low, To The End, Badhead, End Of a Century och så vidare. Ni ser själva. Det här är 90-talet. Någonting som också bevisades av det röstliga gensvaret under 2009 års återförening. När det ekar av röster, måste det då inte eka i någonting? Det borde inte kunna eka i en öppen gräsyta? Marble Arch ligger ju åt andra hållet.


Kommentarer
Postat av: Aremichelle

Incredible site!

2011-06-28 @ 12:00:38
URL: http://aremichelle.blogimagine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0