Överlevnadsguide till Halland

Inklämt mellan "Storgöteborg", Småland och Skåne ligger Halland. Vida omsjunget av Per Gessle. Landskapet är också en mix av samtliga dessa delar. Man har mer Göteborg än Skåne som referenspunkt, trots att Skåne för många är närmare. Det här alltså västsverige. Många kända komiker är härifrån. Peter Wahlbeck samt Stefan & Krister för att nämna de som är lättast att komma på.

Trots att det här allmänt kan uppfattas som Sveriges kustlandskap nummer ett så ser man egentligen aldrig själva havet. Personligen får jag bitvis stora Karlskrona-vibbar i Halmstad. Likheterna är alltså att det handlar om residensstäder i mycket, mycket bonniga omgivningar. Det existerar alltså mycket nyfunkis, en högskola(med mycket nyfunkis), fräscha restauranger och affärer samt ett och annat likaledes fräscht nattklubbsetablisemang. Och, inte att förglömma, en vilja från invånarna att så att säga "hävda sig". Karlskrona vinner emellertid helt klart på poäng i och med att det är världsunikt i sitt kompromisslösa marina läge, och att man ser havet i stort sett oberoende av var man befinner sig i staden. "Nära vattnet" i Karlskrona är fem meter. Frågor på det?

I Halmstad ser man aldrig havet. Inte ens om man befinner sig ett trettiotal meter från detsamma. Det är alltid någon jäkla infartsled eller sanddyna man (ytterligare) ska förbi. Men det finns lika många fiskmåsar som gör allt de kan för att bajsa ner bilen, och väcka en på morgonen. Det här är Växjö by the sea. Frågor på det?

När jag träffade en exilande människa, som ursprungligen var från Danderyd, frågade jag om bra överlevnadstips i Halland.  Han svarade: skaffa dig en lokal pangpingla!

Enligt honom skulle man annars aldrig fullt ut kunna uppleva Sommartider Hej Hej- känslan, som landskapets hela fundament och existensberättigande vilar på. Här kommer kung av sand, nyfunkis och lokal pepparrotsproduktion!

Och då kommer man till frågan, hur ser man att det är just en lokal pangpingla?

Diskrepansen mellan pangpingla och ej pangpingla är enorm i Halland. Många människor, när de pratar om pangpingla, menar i själva verket en halländska. Lite gladare, trevlig dialekt, men ändå inte från vare sig Skåne eller Göteborg. Lägg till detta en härskande och småfascistisk solbränneideologi(det handlar i själva verket om att det inte finns så mycket annat att göra i Halland).  Å andra sidan, det här är västkusten. Oändliga långtradarkaravaner från fordonsindustrins underleverantörer dundrar oavbrutet fram och tillbaka på E6:an dygnet runt. Solen skiner sällan(trots att "bada" är hela landskapets existensberättigande). Mindervärdeskomplexet går parallellt norrut mot Stockholm och söderut mot Skåne.

I Blekinge skojar man om bristen på genetisk uppblandning på Listerlandet samt i Ronnebys utkanter. Här är det allvar, inte minst eftersom att ingen(Stefan & Krister då möjligen...) skojar om det, jag skojar inte. En påfallande stor och tydlig andel av befolkningen bär på en "funktionsnedsättning". Och en ovanligt stor andel av befolkningen ligger inte långt därifrån. Sedan finns den stora majoriteten som bara är västsverige rent allmänt. Jag börjar alltmer förstå han från Danderyd. Här kommer kung av sand, nyfunkis och konformitet. Midsommar på Tylösand. Undrar om man inte ska ta sig dit i rent studiesyfte?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0