Måste

Malmö måste, jag skriver måste greja det här! Malmö/Köpenhamn är ju så klart den mest naturliga Capital of Scandinavia man kan tänka sig. Det snackas till exempel om att bygga ut Köpenhamns tunnelbana till Malmö! Hur mäktigt skulle inte det vara? I Malmö bara gör man saker! Är det någon som tror att Slussen fortfarande hade funnits kvar om det hade varit i Malmö? Är det någon som tror att Stockholm fortfarande hade saknat en ringled om Stockholm hade varit Malmö?
I Malmö är folk, oavsett samhällsklass, individer som tillåter sig att vara annorlunda på ett sätt som övriga platser i Sverige bara kan drömma om. Folk kan vara "snygga" fast på ett annorlunda och inte lika kedjebutiksmässigt och/eller modebloggigt sätt. Man behöver inte åka långt ifrån Malmö för att egensinnigheten ska vara utbytt mot sedvanlig svensk anpassningsförmåga, foglighet och konformitet. Men denna, oavsett om den då är i någon håla som Staffanstorp, eller i någon av de lite större orterna Lund/Helsingborg, är då betydligt mer uthärdlig. Eftersom att man VET att Malmö finns där i närheten.

Stockholm?
Jag skulle vilja ta någon av kranskommunerna(typ Sollentuna, Huddinge ) och trycka in människorna där i den i dag bedövande tråkiga innerstaden. Stockholms kranskommuner är det enda i Sverige som kan matcha Malmö i eklekticism. Från högsta till lägsta på nolltid. Jag vet inte när jag slutade ha någon som helst lust att bo i Stockholms innerstad(med allt vad det innebär av ett lättparodierat ängsligt liv). Men det kan ha varit 2004 eller 2005. Då var allt redan gjort och avklarat i förvandlingen från charmig avkrok med ambitioner till ett förvuxet jävla Linköping(med halva det länets befolkning inflyttat dessutom). Självbilden byggs på "det svenska modeundret" och att Robyn en gång var med i David Lettermans program.

Göteborg?
Ni tycker att Malmö är en maffiastad? Ni tycker att Stockholm och Malmö är segregerat med stora klassklyftor? Välkommen till goa Göteborg!
Det här är Sveriges gangsterstad nummer ett! Centrum för drogtrafiken i Skandinavien med samtliga kriminella nätverk representerade(eftersom att det här är en blogg kan jag också kosta på mig att konstatera att förgreningarna från den svarta världen här sträcker sig betydligt längre in i den "vita" världen än på andra håll i landet).
Ni tycker att Stockholm och Malmö är segregerat med stora klassklyftor?
Välkommen till goa Göteborg!
I Malmö är det ju som många den senaste tiden har konstaterat en jätteskillnad mellan olika stadsdelar, men de ligger i alla fall geografiskt väldigt nära varandra. I Stockholm är de norra stadsdelarna och förorterna traditionellt rikare än de södra, men Rinkeby ligger ändå så att säga norr om stan och Älvsjö söder om. Även om innerstan är ett övre medelklassghetto så har kranskommunerna representation från hela samhällsspektrat.
I Göteborg! Hej och hå! Örgryte, Billdal, Hovås, Särö. Där finns varenda krona i Gbg-området. Etablisemanget är SAMMANSVETSAT i götet(en del av den goa göteborgsandan som slogs sönder i rätten efter mutskandalen) och markerar STENHÅRT neråt på ett sätt som jag skulle vilja påstå ändå är ovanligare i Stockholm och Skåne.
Göteborg kan synas glatt vid en solig endagsvisit, men som hyfsat klarsynt behöver man inte anstränga sig, eller stanna särksilt länge, för att genomskåda myten. Om detta har otaliga människor vittnat genom åren.

Helsingfors?
Trevligt. Är avkrokigt på det där sättet som Stockholm när det fortfarande höll på att hända saker på 90-talet. Känns en hel del som Stockholm på 90-talet. Någon allvarlig utmanare om Capital of Scandinavia-titeln är den ju dock inte, det är ju som sagt en avkrok.

Oslo?
You gotta be kidding me. Det är ju nästan lika litet som Göteborg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0