Hobbysociologi den 3 mars 2012

Det roligaste som finns, jo nästan, är en Oskarshamnsbo som genuint avskyr Kalmar. Och liknande. Spänningar inom länen. Det här är någonting som jag har blivit varse på senare år. Under min uppväxt fanns vad jag kan minnas ingenting av det här. Ungdomar från de olika kommunernas miljonprogram slogs en del. Var man från kommunerna norr om Stockholm hittade man dåligt söder om stan, och vice versa. Men så där våldsamt engagerade var vi aldrig, är fortfarande inte...

Men "ute i landet". Oj oj oj! Det finns visserligen, och har alltid funnits, en viss antipati mot huvudstaden ute i landet. Men den är lite på en annan nivå. Det verkar ha vuxit fram en konsensus om att det är lite larvigt och ociviliserat att hata Stockholm bara för sakens skull(dessutom har väl folk varit där på besök och känt sig som hemma i och med att många pratar samma dialekt som de själva).

Spänningarna mellan olika länsdelar däremot. Från ett delvis utifrånperspektiv är det ju här för mig fullständigt obegripligt med en del Ronnebybor och sölvesborgares agg mot Karlskrona. Varför då liksom? Det här verkar finnas i hela landet – med länens residensstäder som måltavlor.
En kommentar till en artikel i Barometern, som handlar om att befolkningen i Kalmar län minskar illustrerar egentligen fenomenet väldigt bra:
Problemet med kalmar län är att kalmariter tror sig bo där allt kretsar runt, dom tror dom  bor i en gigantisk storstad och allt utanför är smått och då kommer man ingenstans. Kalmar är en skitstad egentligen, blåshål, taskig dialekt massor med muppar. Kolla sen övriga länet, Oskarshamn, härlig skärgård, trevliga människor, urusla politiker,bra arbetsmarknad, sen har vi västervik, otroligt härlig skärgård, bra politiker, skön dialekt, dålig arbetsmarknad. Så egentligen borde allt ligga i Oskarshamn, det är centralorten i länet.

Men är det inte så att det här har eskalerat i takt med att residensstäderna har fått sina högskolor, lattemuggar, vimmelbildsfotografer, multiarenor, nöjesmagasin och överetablering av frisörer?

Det är lätt att göra narr av folk som "försöker". Jag brukar själv sysselsätta mig en del med detta. Och när nu Oskarshamnsborna, Ronnebyborna et al. ser detta på närmare håll, i sitt eget län, så omdirigerar man sitt agg från huvudstaden i landet till huvudstaden i länet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0