Pop i topp

Det här känns väl obligatoriskt att kommentera om man är jag.

Jag vet inte hur relevant det är att lista de 100 låtarna man tycker är bäst från ett decennium.
Smaken ändras ju ganska mycket med tiden samtidigt som 100 låtar känns som lite för många för att sammanfatta tio år.
I alla fall om det ska vara någonting som man ska kunna se tillbaka på år 2025 och säga, hmm, ja, visstja, 05, den låten.
Detta kräver i sig också att det blir någonting som i dammen lyckats kryssa från kvalitet, via kredd till bredd.

Om man ska försöka sig på att ta fram i alla fall tio låtar, med utgångspunkt i ovanstående stycke och att det i alla fall ska vara riktigt bra skulle det kanske se ut ungefär så här:

1) Daft Punk - One More Time
90-talets trendigaste fransmän startade 00-talet på allvar när de 2001 gav ut albumet Discovery. De senaste 30 -åren i en framtidsförpackning som ännu inte åldrats. Den här monsterhiten var inte min favorit på albumet när det begav sig, men har visat sig vara mest hållbar. Och omsluter åtta år senare hela decenniet.
2) Outkast - Hey Ya
Är naturligtvis långt ifrån näst bäst ur någon form av kvalitetshänseende. Men dubbelalbumet Speakerboxx/The Love Below var både en av de sista skivorna som "alla" köpte fysiskt, och kom dessutom att bli väldigt talande för hela decenniets cross-over/anything goes-mentalitet. Den här låten var helt sanslöst sönderspelad på all världens uteställen. Men som Strage konstaterade. Man lär antagligen älska den igen om några år.
3) Air - Alone In Kyoto
Som hit betraktat är den långt ifrån någon tredjeplats. Men det här är ju som bekant soundtracket till filmen som utan att tala särskilt mycket sade mest om 00-talet.
4) Morrissey - First Of The Gang To Die
Fantastisk låt, stor hit och symbolen för Morrisseys comeback och varande i den relativa mainstream-fåran. Någonting som också får symbolisera den utbredda respekten för det som tidigare varit, bland de som bryr sig om musik, det vill säga.
5) Missy Elliot - Get Your Freak On
Banbrytande beat. Överallt på varenda dansgolv, i varenda radiokanal. Det mest häpnadsväckande är ju att det fortfarande låter bra. Väldigt mycket 00-tal.
6) Franz Ferdinand - Take Me Out
Decenniets bästa riff. Följer kvalitet - kredd - breddtriangeln exemplariskt.
7) Jay Z - Izzo
Man behöver inte höra många sekunder av introt för att konstatera att denna måste vara med.
8) Kings of Convenience - I´d Rather Dance With You
Ja, medvetna människor från hålor där man tidigare torkade fisk. Om de var en trend under de första fem åren, så är det en trend under sista fem åren att göra sig rolig på dessa människors bekostnad. Det finns en gräns för hur mycket Stuff White People Like någon kan bli. Ändå fantastiskt bra och upplyftande låt.
9) Håkan Hellström - Känn ingen sorg för mig Göteborg
Ja, även om den kom allra först på det nya årtiondet så är det väl bara det här introt vi behöver höra för att i framtiden tänka oss tillbaka. I Sverige alltså.
10) White Stripes - Seven Nation Army
Oj jisses, vad jag är tröttt på den här låten. Men Hey Ya - varning på att vara överallt. Och inte alls dålig. Som sagt mest fruktansvärt sönderspelad. Hade kanske varit högre upp om jag inte varit så trött på den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0